Filtrovat

doporuceny postupBrožura je výstupem výzkumného úkolu V07-S4 Pracovněprávní vztahy a BOZP v kontextu kontroly povinností vyplývajících z § 316 zákoníku práce, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2019–2020 v rámci institucionální podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. Na zpracování brožury se podílela KROUPAHELÁN advokátní kancelář, s.r.o.

Blíží se termín uzávěrky podávání přihlášek na některé vysoké školy. Na BOZPinfo jsme v minulosti zjišťovali, na jakých vysokých školách se vyučuje bezpečnost práce, požární ochrana a podobné obory a občas se na toto téma objevují i dotazy čtenářů. Vysokých škol takto specificky zaměřených není mnoho, proto bychom rádi zmínili i vyšší odborné školy, které se těmto oborům věnují. Možná, že to ovlivní váš výběr, kam se do budoucna profesně ubírat.

Článek se zabývá ukazateli smrtelných pracovních úrazů zaznamenaných v České republice v roce 2020 a dále jejich vývojem od roku 2011. Uvádí jejich charakteristiku vyjádřenou příčinami a okolnostmi, nehodami a zdroji nehod. Dále uvádí druh zaměstnání, činnost, úkon a případnou indispozici zraněných zaměstnanců v okamžiku úrazu a také porušené právní předpisy. V příloze je tabulková část s přehledy a časovými řadami ukazatelů pracovní úrazovosti a okolnostmi pracovních úrazů.

Analýza smrtelné pracovní úrazovosti v ČR v roce 2020

Mikrodávkování je málo známý fenomén. Článek, rozdělený do 6 částí, popisuje průběh výzkumných projektů zaměřených na různé aspekty dlouhodobé intoxikace ultramalými dávkami metamfetaminových par a jemného aerosolu z nelegálních varen v České republice. Česká farmaceutická společnost VAKOS XT a. s., která se na projektech podílela, se stala jedním z vítězů soutěže Ceny za správnou praxi v rámci kampaně Zdravé pracoviště má nebezpečné látky pod kontrolou.

  • Souhrn rozhodnutí Evropské komise týkajících se povolení k uvedení na trh za účelem použití a/nebo k použití látek uvedených v příloze XIV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (Zveřejněno podle čl. 64 odst. 9 nařízení (ES) č. 1907/2006) 
    C/2019/169
    Úř. věst. C 34, 28.1.2019,
    Použití 1,2-dichlorethanu jako rozpouštědla při výrobě účinné farmaceutické přísady: flekainid acetát
    Použití 1,2-dichlorethanu jako rozpouštědla při výrobě účinné farmaceutické přísady: nefopam hydrochlorid

V minulém roce vyšel zákon č. 202/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, a vyhláška č. 436/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče.Těmito novelami došlo v oblasti pracovnělékařských služeb k významným změnám. Jestli novou právní úpravu již ovládáte, si můžete ověřit v testu z portálu BOZPinfo.cz