Výroba potravin 2020

kursy
Kategorie:
Semináře, kurzy
Datum:
4.12.2019
Místo konání:
Hotel Grandium. Praha - Politických vězňů 913/12, Nové Město, 110 00 Praha-Praha 1
Česko

Všechny výrobce a distributory potravin zveme na novou odbornou konferenci Výroba potravin 2020! Nové legislativní předpisy a vyvíjející se oborové normy představují pro provozovatele potravinářských podniků výzvy, se kterými se musejí vypořádat. Se zástupci dozorových orgánů, akademické obce a konzultačních firem řadu zásadních témat probereme. Účastníci se tak prostřednictvím série přednášek mohou informovat o posledním vývoji v oboru. Prostor bude také pro otevřenou diskusi a navazování nových kontaktů.

9:00 - 9:10

Zahájení konference

Ing. Jan Pivoňka Ph.D.

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Moderátor akce

Novinky v potravinářské legislativě

Ing. David Zima

(Ministerstvo zemědělství ČR)

Proces schvalování nové potraviny – jednoduchá věc?

Mgr. Karolína Mikanová

(UniConsulting s.r.o.)

Problematiku nových potravin (nově např. hmyz) nebo nových složek potravin upravuje od loňského roku nařízení (EU) 2015/2283, jež přineslo několik novinek. Proč je důležité, aby tyto potraviny prošly před uvedením na trh procesem autorizace nebo notifikace? Jak zjistit, zda surovina pro výrobu potravin je, nebo není „novou“? Nové potraviny nemusejí být vyrobeny jen novým technologickým procesem, ale mohou to být i potraviny, které jsou mimo EU zcela běžné. Jaké další legislativní požadavky se na tyto produkty vztahují?

10:30 - 10:50

Přestávka na kávu

Efektivní minimalizace rizika kontaminace potravin cizími předměty

Ing. Miroslav Šuška

(QUALIFOOD s.r.o. a zástupce IFS Management GmbH pro ČR/SR)

Jsou cizí předměty reálně se vyskytujícím nebezpečím v potravinách nebo jen dalším finančně nákladným požadavkem potravinářských norem? Jaké požadavky jsou kladeny ze strany GFSI schválených norem IFS Food a BRC Food na výrobce potravin? V kterých případech je vhodné zavádět opatření pro minimalizaci kontaminace cizími předměty? Diskutovány budou různé možnosti, kterými je možné tato opatření účinně realizovat.

Mikrobiální rizika z potravin neživočišného původu

MUDr. Pavla Svrčinová

(Hygienická stanice hlavního města Prahy)

V posledních letech proběhlo na území EU několik epidemií závažných onemocnění, jejichž příčinou byla konzumace potravin rostlinného původu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin proto přistoupil k hodnocení rizikovosti jednotlivých druhů těchto produktů. Praxe ukazuje, že potraviny rostlinného původu jsou často opomíjeny výrobci potravin v rámci provádění analýzy rizika při stanovení postupů založených na principu HACCP.

12:10 - 13:10

Přestávka na oběd

Povinnosti provozovatele potravinářského podniku při provozu internetového obchodu s potravinami

Mgr. Martin Hedeja

(Státní zemědělská a potravinářská inspekce)

Jaké jsou základní požadavky kladené na provozovatele potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny prostřednictvím internetového prodeje? Jak splnit informační povinnost, identifikaci vůči spotřebiteli, dodržovat práva spotřebitele a správně uvádět informace o prodávaných potravinách v souladu s potravinářskou legislativou? Jaký je vztah mezi reklamou a internetovým prodejem? V prezentaci Státní zemědělské a potravinářské inspekce bude uveden přístup SZPI ke kontrole e-commerce a výsledky kontrolní činnosti v této oblasti.

 

Současná role veterinárního dozoru při uvádění potravin na trh

MVDr. Jan Váňa

(Státní veterinární správa)

Státní veterinární správa má jako dozorový orgán v kompetenci výrobu, skladování, přepravu, dovoz, vývoz a prodej potravin živočišného původu. Jaké jsou současné zkušenosti zástupců veterinárního dozoru se schvalováním, registrací a zejména kontrolami potravinářských podniků zabývajících se výrobou nebo uváděním potravin živočišného původu na trh?

 

14:30 - 14:50

Přestávka na kávu

Časté mýty a omyly v označování potravinářských produktů

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Požadavky na označování potravin specifikují evropské a tuzemské legislativní předpisy. Přestože nároky těchto předpisů jsou uplatňovány již delší dobu, stále dochází k uvádění chybných nebo mylných údajů na etiketách. Zdravotní a výživová tvrzení bývají nadužívána ve snaze výrobek zatraktivnit. Nejasnosti panují u uvádění země původu. Chybuje se u dobrovolných informací. Které informace jsou při označování povinné a jak předcházet omylům a nedostatkům?

 

Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání spotřebitele od naředění výrobku vodou přes záměnu zeměpisného původu po nepravdivou deklaraci bio původu potraviny.

16:10 - 16:30

Zakončení konference

Ing. Jan Pivoňka Ph.D.

(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Moderátor akce

 

 
 

Seznam termínů

  • 4.12.2019

Powered by iCagenda